Companiile de la Bursa de Valori Bucuresti cu activitate pe Dunare si la Marea Neagra - operatori portuari si transportatori de marfuri sau autovehicule - au fost unii dintre performerii pietei locale de capital de anul trecut, cand randamentele actiunilor le-au dublat sau chiar triplat banii investitorilor de la BVB. Este vorba despre emitenti precum Transport Trade Services (simbol bursier TTS), Socep Constanta (SOCP), Romnav Braila (BRNA) si Comvex Constanta (CMVX), societati cu o actuala valoare cumulata de piata de 4,2 miliarde de lei, aproximativ 800 de milioane de euro. Cu o zi inainte de startul razboiului din Ucraina, aceste patru companii valorau impreuna circa 200 de milioane de e
Companiile de la Bursa de Valori Bucuresti cu activitate pe Dunare si la Marea Neagra - operatori portuari si transportatori de marfuri sau autovehicule - au fost unii dintre performerii pietei locale de capital de anul trecut, cand randamentele actiunilor le-au dublat sau chiar triplat banii investitorilor de la BVB. Este vorba despre emitenti precum Transport Trade Services (simbol bursier TTS), Socep Constanta (SOCP), Romnav Braila (BRNA) si Comvex Constanta (CMVX), societati cu o actuala valoare cumulata de piata de 4,2 miliarde de lei, aproximativ 800 de milioane de euro. Cu o zi inainte de startul razboiului din Ucraina, aceste patru companii valorau impreuna circa 200 de milioane de euro la BVB. Evolutiile au venit in contextul in care portul Constanta, cel mai mare de la Marea Neagra, a devenit anul trecut o ruta esentiala pentru traficul de marfuri din regiune ca urmare a razboiului ruso-ucrainean.
"Intrebarea pe care investitorii nu o pot ignora se refera la care ar fi veniturile si profitul normalizate ale acestor companii dupa inchiderea conflictului din Ucraina", spune Mihai Caruntu, vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), pentru ZF. "Ca atare, este o tema de analiza complicata, cu atat mai mult pentru companiile care nu sunt listate pe piata reglementata a BVB, care au o vizibilitate mai redusa a raportarilor si pun la dispozitie informatii sensibil mai putin detaliate comparativ cu TTS", spune Mihai Caruntu. Profiturile din 2023 ale transportatorilor pe Dunare si operatorilor portuari sunt foarte probabil replicabile in 2024 si anii urmatori, fiind alimentate de fluxurile exceptionale de cereale dinspre Ucraina, care insa au inceput sa se reduca semnificativ de la sfarsitul anului trecut, iar pe termen lung trebuie avuta in vedere o normalizare a traficului de cereale, adauga el.
Cine controleaza insa respectivele companii?
Transportatorul dunarean de marfuri Transport Trade Services, performerul indicelui de referinta BET de anul trecut, cand a crescut cu 136%, il are pe fondatorul Alexandru Mircea Mihailescu drept cel mai mare investitor persoana fizica, acesta detinand functia de presedinte al consiliului de administratie din cadrul grupului. In varsta de 77 de ani, Mircea Mihailescu s-a nascut in comuna Chiroiu, judetul Ialomita. Din 2007 este presedinte al CA-ului TTS; antreprenorul a fost administrator executiv al companiei intre 1998 si 2011. Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Afaceri Internationale si Economie, Mircea Mihailescu a ocupat in ultimii ani functii de conducere in CNFR Navrom si a detinut pozitia de director al Administratiei Zonei Libere Sulina. Prin intermediul ofertei de listare din 2021, omul de afaceri a incasat 145 de milioane de lei dupa ce si-a vandut jumatate din detinere. La pretul de tranzactionare de 26 de lei pentru o actiune TTS, pachetul de actiuni al lui Mircea Mihailescu ajunge la aproximativ 400 mil. lei.
La 29 februarie 2024, 13,4 milioane de actiuni TTS erau detinute de fonduri de pensii sau alti investitori precum fonduri alternative de investitii (fostele SIF-uri). Suma reprezinta 22,3% din capitalul social, in crestere de la 12,9 milioane de actiuni (21,5%) cu sase luni mai devreme, arata o analiza a casei de brokeraj Prime Transaction. TTS planuieste sa distribuie dividende de 68,4 milioane de lei din profitul de anul trecut, respectiv un dividend brut de 1,14 lei pe unitate, care asigura in prezent un randament de 4,4%. Mircea Mihailescu ar urma sa incaseze astfel 17,3 milioane de lei. Pe 23 februarie 2022, deci cu o zi inainte de declansarea razboiului din Ucraina, TTS era evaluata la Bursa la 581 mil. lei, de 2,7 ori mai putin decat capitalizarea de 1,56 miliarde de lei din prezent, conform datelor agregate de ZF de la BVB si Investing. TTS a raportat pentru anul trecut un profit net de 306 milioane de lei, plus 71%. Ajunsa la 1,16 miliarde de lei, cifra de afaceri s-a majorat cu 24,3% fata de 2022.
Operatorul portuar Socep Constanta este controlat in proportie de 61,2% de Grupul DD Constanta, condus la randul sau de verii Ion si Niculae Dusu, cei mai puternici antreprenori de pe tarmul Marii Negre. Cei doi controleaza inclusiv producatorul de materiale de constructii Celco, proiectul Logistic Park din Constanta, cat si mai multe complexe hoteliere de pe litoral. In functie de pretul de la BVB, respectiv 1,92 lei pentru o actiune SOCP, detinerea Grupului DD este evaluata la 752 de milioane de lei. 12,4% din capitalul Socep ii revine lui Stere Samara, vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere. Detinerea de actiuni valoreaza in acest caz 152,8 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB din data de 16 aprilie. In septembrie, pachetul lui Stere Samara insemna 11,5% din capitalul social al Socep, iar cel al Grupului DD reprezenta 56,7% din totalul actiunilor, ceea ce inseamna ca principalii actionari au acumulat in ultimele luni, posibil pe fondul cresterilor inregistrate de actiuni. Cotatia SOCP s-a apreciat cu 178,5% in 2023, deci aproape a triplat banii investitorilor.
Stere Samara, Ion si Niculae Dusu sunt unicii trei membri din Consiliul de Supraveghere al Socep. Pe langa pachetul Grupului DD - in cadrul caruia cei doi veri au detineri egale, de cate 46% - Ion si Niculae Dusu figurau intr-un raport Socep din 2 mai 2022 cu detineri de 7,56 milioane de actiuni si 12,75 milioane de actiuni, deci in valoare de 14,5 mil. lei, respectiv 24,5 milioane de lei. Pe ordinea de zi a urmatoarei adunari generale ordinare a actionarilor Socep a fost introdusa la solicitarea actionarului Sammarina Imobiliare SA - companie unde Stere Samara este actionar majoritar - distribuirea de dividende de 50 de milioane de lei din profitul pe 2023.